Desislava Damyanova

Първоначално бях привлечена от заглавието на книгата:
“ Боже, защо Господ лъже? “ Доста смело и предизвикателно заглавие, обещаващо и ми хареса. Помолих мои близки да ми я изпратят. Когато я получих книгата бях изненадващо развълнувана и първите два дни се наслаждавах на красивото издание ( твърди корици, добър шрифт за четене ). Когато започнах да чета бях изцяло погълната от лекотата на израз, действията и сюжетите се преплитаха и предизвикваха все по-голям интерес да продължа със следващата глава на романа.

Честно казано нямах предварителна информация за темата на романа и очаквах, че книгата ще бъде дръзко нападение и разобличаване на насажданите догми и противоречия в религията, за лицемерието и двойните стандарти, но начина по който Вие поставяте раличието между Господ и Бог, направили сте го толкова деликатно и уважително, следващо логиката и здравият разум. Бях наистина приятно изненадана. Впечатлих се от доброто ви познание на традициите на българската култура по това време, познанието на детайлите от бита, взаимоотношенията и разбиранията за живота. Аз съм родена и израстнала в малко селце в Рила и се почуствах толкова близо до героите и техният бит, въпреки разликата във времето, дори не ми се налагаше да чета обясненията и значенията на думите, а просто предизвикваха усмивка на лицето ми. Умението ви да пресъздавате природните картини наистина е завидно, някак си се пренасяш там и можеш да чуеш ромона на реката или песента на птиците.

Силно ме впечатли задълбочетото ви познание на човешката мисъл, възприятие и терзания и как го пресъздавате в образа на героите, толкова естествено, без показност и натрапчивост. По красив и достоверен начин сте пресъздали любовните трептения на Калина и Цвета, бащината любов на Петър към синовете му, безрезервната любов и отаденост на бащината любов към Цвета.

Действието на романа се развива преди 200-300 г, но въпросите които героите поставят са актуални и днес, особено съмненията на Богомил и Божидар, противоречието между социално очакваното и приемливо поведение и вътрешните потребности та било то чисто физиологичи.
Г-н Алгафари, за мен сте невероятен майстор на словото и един изключителен автор. Удоволствие беше да прочета Вашата книга и както споменах, чакам с нетърпение продължението.

Г-н Алгафари, искам само да споделя мнението си относно дизайна на книгата. Името ви е изписано със златни букви, което придава авторитет на книгата, но за няколко дни златното покритие се изтърка, може би защото я носех на работното си място и в чантата се триеше в други книги, но просто исках да ви информирам за тази малка и не толкова значима подробност. Не искам да прозвуча критично, но може би това може да ви бъде в полза за следващата книга или ако преиздавате тази.
Желая Ви много творчески успехи, защото напълно ги заслужавате. УСПЕХ!